3.6.07

Το χρονικό διάλυσης της ΕΦΕΕ

Αναδημοσίευση απο τον "Οδηγητή" του μήνα

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΦΕΕ, κάθε 2 χρόνια συγκαλείται Πανσπουδαστικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν σύνεδροι από κάθε φοιτητικό σύλλογο, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών. Εκεί συζητιούνται σε κεντρικό επίπεδο τα προβλήματα των φοιτητών, η στάση τους απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και συντονίζεται η δράση τους.
Μετά τις αρνητικές εξελίξεις για το λαϊκό και το φοιτητικό κίνημα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 οι δυνάμεις των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ, βρίσκοντας πιστούς συμμάχους στο πρόσωπο των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ, έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τη διεξαγωγή πανσπουδαστικού συνεδρίου και την οργάνωση των αγώνων των φοιτητών και των σπουδαστών.


1992
Η ΠΑΣΠ, με πρόσχημα το φόβο επίθεσης από τη ΔΑΠ, δεν προσέρχεται στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Δεν προσέρχεται επίσης ούτε η ΕΑΑΚ δίνοντας άλλοθι στην ΠΑΣΠ.

1993
Ξαναπροκηρύσσεται Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Αυτή τη φορά είναι η ΔΑΠ που δεν προσέρχεται στο συνέδριο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις ίδιες δικαιολογίες που είχε χρησιμοποιήσει η ΠΑΣΠ την προηγούμενη χρονιά. Τελικά οι έδρες στο ΚΣ της ΕΦΕΕ που αντιστοιχούν στη ΔΑΠ, μένουν αδιάθετες.

1995
Πραγματοποιείται το 17ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, το πρώτο μετά από 5 χρόνια που συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις.

Το συνέδριο αυτό καταλήγει να γίνει «συνέδριο – κάλπη» χωρίς δηλαδή να συζητηθούν τα προβλήματα των φοιτητών και η κυβερνητική πολιτική.

Η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου που εξελέγη τότε ήταν εξής: ΔΑΠ 8 έδρες, ΠΑΣΠ 5 έδρες, ΕΑΑΚ 3 έδρες, ΠΚΣ 2 έδρες, Νέοι Ορίζοντες (πρόσκειτο στην Πολιτική Ανοιξη του Σαμαρά) 1 έδρα, ΣΥΝ 1 έδρα, Ανεξάρτητα Σχήματα Επιστήμης Πολιτισμού 1 έδρα.

1997
Οι εκλογές έγιναν στις 9 Απρίλη και το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 21 – 24 Μάη 1997.

Οι ΔΑΠ – ΠΑΣΠ με πρόσχημα ότι θέλουν να είναι καταστατικό συνέδριο, για να προσαρμοστεί η ΕΦΕΕ στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το σαμποτάρουν. Με συμφωνία των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ – ΕΑΑΚ αποφασίστηκε ότι κάθε παράταξη θα μπορεί να ασκεί βέτο (με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να παρθεί απόφαση) και κάθε τόσο τη διαδικασία κωλυόταν. Ετσι, σε τέσσερις ημέρες μοιράστηκαν οι κάρτες αλλά δόθηκαν μόνο 300 από τις 600 και στο τέλος οι αντιπρόσωποι των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ – ΕΑΑΚ αποχώρησαν!

1998
Στη συνεδρίαση της Τεχνικής Γραμματείας για το Συνέδριο (που θα πραγματοποιείτο 7 – 10 Μάη), ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ προτείνει τη διεξαγωγή του τον Οκτώβρη. Συμφωνούν μαζί του οι εκπρόσωποι των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ και αποχωρούν από τη διαδικασία. Προφανώς συνέδριο δεν έγινε ούτε τον Οκτώβρη!

1999
Κατά πρώτο λόγο η ΠΑΣΠ και κατά δεύτερο η ΔΑΠ, προβάλλοντας μια σειρά ενστάσεων όταν προετοιμαζόταν το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, μπλοκάρουν τη σύσταση Τεχνικής Γραμματείας. Για τρίτη χρονιά ματαιώνεται το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

2001
Αν και ξεκίνησαν κανονικά οι διαδικασίες της Τεχνικής Γραμματείας για το μοίρασμα των καρτών στους αντιπροσώπους, το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε το 2001. Με το πρόσχημα του Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ η ΠΑΣΠ δεν προσήλθε σε καμιά εργασία του Συνεδρίου. Από την άλλη, η ΔΑΠ με τα ΕΑΑΚ προσπαθούσαν να μειώσουν το σώμα των αντιπροσώπων, μη θέλοντας να εκπροσωπευτούν όλοι οι σύλλογοι. Ετσι αντί για 913 κάρτες δόθηκαν μόνο 400!

Η ΕΣΣΕ
Η πορεία του αντίστοιχου οργάνου του σπουδαστικού κινήματος, της ΕΣΕΕ, ήταν ίδια με την ΕΦΕΕ, με μόνη εξαίρεση ότι τελικά πραγματοποιήθηκε ένα «συνέδριο – κάλπη» το 2001.
......................................................................................................................................................................
2007 ;;;

Καλή ερώτηση.
Για περισσότερα... δείτε και τη σχετική θεματολογία (ΕΦΕΕ) της σελίδας.

1 comment:

Πανσπουδαστική ΚΣ Νομικής said...

ΡΠαιδιά εχεται κανενα mail να επικοινωνίσουμε?