30.5.07

Ανακοίνωση για τη Φοιτητική Μέριμνα

Με αφορμή τις τελευταίες περιπέτειες με τη λέσχη, αλλά και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη μέριμνα εδώ στο Ηράκλειο, βγάλαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Φοιτητική Μέριμνα

Σίτιση – Στέγαση – Μεταφορές. Για πόσο καιρό ακόμα θα την πληρώνουμε;

Η ιδιωτικοποίηση λειτουργικών κομματιών του Πανεπιστημίου (όπως λέσχη, κλπ) δε θα μπορούσε να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που εδώ και χρόνια βιώνουμε, την μετακύλιση δηλαδή των οικονομικών βαρών στις πλάτες των φοιτητών. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί ότι γενικότερα η ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων, έχει σαν μόνο αποτέλεσμα την επιβάρυνση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών.

Και εδώ στο Ηράκλειο, η λειτουργία της λέσχης, για παράδειγμα, με καθεστώς αναδόχου, δεν έχει διασφαλίσει την διαρκή, ποιοτική και οικονομικά προσιτή σίτιση για όλους. Παράλληλα, με τη διακοπή του επιδόματος ενοικίου αλλά και με τη συνεχόμενη αλλαγή στο σύστημα μοριοδότησης, η μέριμνα περιορίζεται σε λιγότερους φοιτητές.

Φυσικά, οι υπάρχουσες υπηρεσίες για σίτιση και στέγαση δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των χιλιάδων φοιτητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει εστίες με αποτέλεσμα να νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία. Ακόμα και έτσι όμως τα προβλήματα δεν λείπουν: τα ξενοδοχεία έχουν να πληρωθούν από 1η Σεπτέμβρη 2006.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, από μόνη της, αν δεν την πάρουμε στα χέρια μας, από τη στιγμή που ο νέος Νόμος-Πλαίσιο δεν λέει κουβέντα για τη φοιτητική μέριμνα. Αντιθέτως, ακολουθώντας τη διαδικασία της Μπολόνια - του “Εκπαιδευτικού Μάαστριχτ”, προωθώντας την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου, προτείνει την ελαστική εργασία των φοιτητών στο πανεπιστήμιο προκειμένου να λάβουν ανταποδοτικά τις όποιες υπηρεσίες μέριμνας και υποτροφίες. Την ίδια στιγμή, προτείνει φοιτητικά δάνεια για την κάλυψη του κόστους σπουδών, αλλά και για την ενδεχόμενη πληρωμή διδάκτρων…

Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πρώτη εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο.

Οι δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (δηλ. σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράμματα, κλπ) αποτελούν θεμελιώδη όρο στη διασφάλιση της παροχής ολοκληρωμένης μόρφωσης, αφού είναι προϋπόθεση για να μπορούν όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές να σπουδάζουν απρόσκοπτα. Στα πλαίσια των γενικότερων αντιδραστικών, αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, Κυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και εναντίον τους - το δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση δέχεται ολοένα και περισσότερα πλήγματα από την πολιτική τους.

Είναι η ίδια πολιτική που μας θέλει φοιτητές – πελάτες σε ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που δουλεύει σαν παραμάγαζο βιομηχάνων και επιχειρηματιών και παίρνει πίσω όλα όσα με αγώνες έχουν κατακτηθεί και μας ανήκουν, τα παρουσιάζοντάς τα ως προνόμια.

Τα χτυπήματα που δέχονται καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών, παιδιά λαϊκών οικογενειών, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθιστώντας την υπόθεση για λίγους.

Ευθύνες για την κατάσταση της μέριμνας έχουν και οι εκπρόσωποι της δικομματικής εναλλαγής μέσα στα Πανεπιστήμια, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται στηρίζουν όλες τις προσπάθειες της ιδιωτικοποίησης, είτε με τη στάση τους, είτε με την ψήφο τους. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από τις πράξεις αυτών που δήθεν παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και παράλληλα στηρίζουν το καθεστώς λειτουργίας με αναδόχους.

Όχι στην Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς!

Διεκδικούμε:

· Να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην κλείσουν οι λέσχες και τα κυλικεία μέχρι και το τέλος της εξεταστικής.

· Οι φοιτητές που μένουν στα ξενοδοχεία να μην χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα, να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Παλεύουμε για:

Δημόσια και Δωρεάν μέριμνα για όλους

Σίτιση – στέγαση – μεταφορές – συγγράμματα

· Δωρεάν σίτιση στις λέσχες για όλους τους φοιτητές με απλή επίδειξη του πάσο. Τα κυλικεία να έχουν τιμές κόστους, να είναι στην ευθύνη του πανεπιστημίου, με μόνιμο και δημόσιο προσωπικό.

· Να περάσει η κυριότητα και διαχείριση των δωματίων που ενοικιάζονται για στέγαση των φοιτητών αποκλειστικά στο πανεπιστήμιο. Μετατροπή τους σε φοιτητική εστία. Συντήρηση τους με έξοδα του τακτικού προϋυπολογισμού.

· Ούτε σκέψη για αντιδραστικούς κανονισμούς. Καμιά επιβολή ενοικίου για αλλοδαπούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους οικότροφους και τις οικογένειες τους. Παραμονή των φοιτητών στα δωμάτια μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών. Ανέγερση νέων εστιών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Δημόσιες και δωρεάν μεταφορές. Να αυξηθεί η συχνότητα δρομολογίων για τις σχολές σε Κνωσό και Βούτες ανά 15’. Συγκοινωνιακή σύνδεση “Βούτες – Κνωσός”. Φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλους.

· Ούτε σκέψη για ανταποδοτικές υπηρεσίες, για μερική απασχόληση των φοιτητών μέσα στο Πανεπιστήμιο. Η μόρφωση είναι δικαίωμα. Το Πανεπιστήμιο να πρωτοστατήσει στον αγώνα για απρόσκοπτες δωρεάν σπουδές και να μη νομιμοποιήσει τους ταξικούς φραγμούς.

· Πλήρη, σύγχρονα, επιστημονικά άρτια και δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Τα συγγράμματα να δίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα από την αρχή του εξαμήνου. Δεν ανεχόμαστε την πολιτική της υποχρηματοδότησης, την πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που δεν επιτρέπει την δωρεάν αναπαραγωγή των σημειώσεων.

No comments: